Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale
Graul-scurt istoric
Grâul este cea mai importantă plantă cultivată, cu mare pondere alimentară. Suprafeţele întinse pe care este semănat, precum și atenţia de care se bucură se datoresc: conţinutului ridicat al boabelor în hidraţi de carbon și proteine și raportului dintre aceste substanţe, corespunzător cerinţelor organismului uman.

Grâul este originar din Asia de sud-vest. Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost descoperite în Siria, Iordania, Turcia, Armenia și Irak, acum aproximativ 9000 de ani.

În ţara noastră, cultura grâului este cunoscută din timpuri străvechi. Cercetarile arheologice de la Cucuteni, judeţul Iași, arată că grâul se cultivă în neoliticu Citeste mai mult...

Foto

Graul-scurt istoric

Vizualizari: 1150 - Data: 09-11-2016 11:58:00
Graul
Amplasarea culturilor


Amplasarea graului de toamna în condiţiile structurii actuale a culturilor se realizează, de regulă, dupa premergătoare timpurii.

Grâul este pretenţios faţă de planta premergătoare deoarece trebuie semănat toamna, destul de devreme, astfel încât până la venirea frigului să răsară, să înfrăţească și să se călească pentru a rezista peste iarnă, în plus, planta de grâu are un sistem radicular destul de slab dezvoltat, cu putere mică de străbatere în profunzimea solului și de absorbţie a substanţelor nutritive din sol.

Din aceste motive, grâul de toamnă preferă premergătoarele cu recoltare timpurie, care lasă solul structurat, b Citeste mai mult...

Foto

Graul

Vizualizari: 1204 - Data: 09-11-2016 13:08:51
Porumb
Porumbul (Zea mays L.) este una din cele mai importante plante de cultură. El are largi întrebuinţări în alimentaţia oamenilor, în furajarea animalelor, în industrie și ca produs pentru activităţi de export. Din aceste motive, porumbul ocupă mai mult de o treime din suprafaţa arabilă a ţării.

Porumbul are multiple particularităţi fitotehnice și biologice deosebite: rezistă bine la secetă și căldură; are puţine boli și puţini dăunători; se poate cultiva pe terenuri foarte diferite și în condiţii climatice diferite; suportă monocultura; fiind o plantă prășitoare, lasă terenul curat de buruieni; constituie o bună premergătoare pentru foarte multe plante; valorifică foarte bine îngrășămintele organice și Citeste mai mult...

Foto

Porumb

Vizualizari: 1210 - Data: 09-11-2016 13:13:45