Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Grâul- scurt istoric


Grâul este cea mai importantă plantă cultivată, cu mare pondere alimentară. Suprafeţele întinse pe care este semănat, precum și atenţia de care se bucură se datoresc: conţinutului ridicat al boabelor în hidraţi de carbon și proteine și raportului dintre aceste substanţe, corespunzător cerinţelor organismului uman.

Grâul este originar din Asia de sud-vest. Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost descoperite în Siria, Iordania, Turcia, Armenia și Irak, acum aproximativ 9000 de ani.

În ţara noastră, cultura grâului este cunoscută din timpuri străvechi. Cercetarile arheologice de la Cucuteni, judeţul Iași, arată că grâul se cultivă în neoliticul superior și epoca bronzului (3000-1000 i.e.n.). Speciile primitive de grâu folosite de popoarele vechi de pe meleagurile noaste au fost T. monococcum (care s-a mentinut sporadic în cultura până în zilele noastre), T. dicoccum, T. compactum si probabil T. spelta (Vasiliu, 1974).

După 1828, cultura grâului se extinde considerabil în dauna pășunilor și deci în detrimentul creșterii vitelor. În 1849, în Moldova, producţia de grâu la hectar era de 875 kg.

Începând cu 1850 și până la cel de-al 2-lea război mondial agricultura ţării a cunoscut o mare dezvoltare, grâul fiind cultura principală care a determinat acest progres.

În 1853, la București, George Assan pune în funcţiune cea dintâi moară cu aburi. "Vaporul lui Assan", așa cum a fost numită de contemporani, a stârnit o mare uimire printre locuitorii Ţării Românești, iar mulţi brutari au refuzat să macine grâul la "moara de foc" de teamă să nu li se ardă făina. Până la urmă au acceptat-o și valţurile de oţel au luat locul tradiţionalelor pietre de moară vreme de aproape două mii de ani. Lumea se mișcă repede în această perioadă deoarece suprafeţele cultivate creșteau într-un ritm foarte rapid, astfel că, de la aproximativ 3 milioane ha, între anii 1872 -1876, se ajunge la peste 4.5 milioane ha între anii 1896-1900.

Între anii 1909-1913, exportul României ajunsese la circa 133000 vagoane de grâu (aproximativ 7 milioane tone) și aproape 7700 vagoane de făină anual, în Anglia, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Grecia și Franţa.

La sfârșitul celui de-al doilea deceniu al perioadei interbelice, volumul exportului de grâu a fost stimulat de politica de încurajare a valorificării acestei cereale și de primele pentru vânzările în străinătate, astfel încât între anii 1935-1938 România se situa pe locul cinci în lume între ţările exportatoare de grâu, fiind numită grânarul Europei.


Importanţa grâului

Grâul este cultivat în peste 100 de ţări și reprezintă o importantă sursă de schimburi comerciale.

Boabele de grâu sunt utilizate îndeosebi pentru producerea fainei, destinată fabricării pâinii - aliment de bază pentru un număr mare de oameni (după unele statistici, 35 - 40% din populaţia globului) și furnizează circa 20% din totalul caloriilor consumate de om.

De asemenea, boabele de grâu sunt folosite pentru fabricarea pastelor făinoase, precum și ca materie primă pentru alte produse industriale foarte diferite (amidon, gluten, alcool etilic, bioethanol utilizat drept carburant).

Tulpinile (paiele) rămase după recoltat au utilizări multiple: materie primă pentru fabricarea celulozei; așternut pentru animale; nutreţ grosier; îngrășământ organic, încorporate ca atare în sol, imediat după recoltare, sau după ce au fost supuse unui proces de compostare.

Târâţele - reziduuri de la industria de morărit - sunt un furaj concentrat deosebit de valoros, bogat în proteine, lipide și săruri minerale.

Boabele de grâu pot reprezenta și un furaj concentrat foarte apreciat, superior porumbului, sub aspectul valorii nutritive, al preţului și chiar ca productivitate. Folosirea boabelor de grâu ca furaj este mai puţin răspândită la noi, dar este mult extinsă în majoritatea ţărilor mari producătoare de grâu.

Foto

Graul-scurt istoric

Vizualizari: 1667 - Data: 09-11-2016 11:58:00