Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Măsuri privind amplasarea culturilor de toamna la grâu


Amplasarea culturilor


Amplasarea graului de toamna în condiţiile structurii actuale a culturilor se realizează, de regulă, dupa premergătoare timpurii.

Grâul este pretenţios faţă de planta premergătoare deoarece trebuie semănat toamna, destul de devreme, astfel încât până la venirea frigului să răsară, să înfrăţească și să se călească pentru a rezista peste iarnă, în plus, planta de grâu are un sistem radicular destul de slab dezvoltat, cu putere mică de străbatere în profunzimea solului și de absorbţie a substanţelor nutritive din sol.

Din aceste motive, grâul de toamnă preferă premergătoarele cu recoltare timpurie, care lasă solul structurat, bogat în substanţe nutritive, permit lucrarea devreme a solului, astfel încât, până în toamnă acesta să acumuleze apă, nitraţi, să se așeze, să fie distruse buruienile, să fie mărunţite și încorporate resturile vegetale.

Plante foarte bune premergătoare pentru grâu. Dintre acestea fac parte: mazărea, fasolea, borceagul, răpită de toamnă, inul pentru ulei, inul pentru fibră, cartoful timpuriu și de vară, trifoiul, cânepa pentru fibră, la care se adaugă alte plante, cultivate pe suprafeţe restrânse: muștarul, năutul, bobul, sfecla pentru sămânţă, porumbul pentru masă verde, tutunul, macul, coriandrul, anasonul, chimenul.

Ca urmare a grabirii maturitatii culturilor de primavară (floarea-soarelui, porumb, cartof) s-a creat posibilitatea recoltării acestora cu 2-4 săptămâni mai devreme, devenind bune premergătoare pentru culturile de toamnă.

În cazul continuării secetei, se pot amplasa suprafeţe mai mari de grâu dupa grâu, efectuându-se lucrări de pregătirea solului mai facil, în special acolo unde la recoltarea grâului s-a folosit echipamentul de tocat al paielor și s-a efectuat imediat lucrarea de aratură la 18-20 cm sau o lucrare corespunzătoare cu cizelul, discul greu sau cu agregate complexe, care printr-o singură trecere realizează o bună mobilizare și nivelare a solului.

Înlocuirea arăturii prin lucrarea cu grapa cu discuri sau alte agregate care mobilizează solul, pe suprafeţele cu premergătoarele timpurii, dar care nu au fost mobilizate prin arătura imediat după recoltare, se recomandă cu prioritate în condiţiile acestei toamne excesiv de secetoase. Este recomandat să se renunţe la folosirea plugului în condiţiile actuale.

Folosirea plugului se va face cu mult discernămant, numai acolo unde rezerva de umiditate permite acest sistem de lucru sau, în eventualitatea refacerii rezervei de umiditate la sol, prin introducerea unor cantităti de apă în unele sisteme de irigaţii.

Condiţiile climatice din vară-toamnă, caracterizate prin frecvenţa ridicată a anilor secetoși, în special în zonele din S si S-E ale ţării, precum și ponderea ridicată a premergătoarelor care eliberează terenul târziu, determină extinderea metodelor noi de tocare a resturilor vegetale, o dată cu recoltarea, și de pregătire a terenului prin lucrări cu cizelul, grapa cu discuri sau agregate multifuncţionale, precum și a semanatului direct al grâului și orzului.

Pe această cale, se asigură un pat germinativ bine marunţit, structurat și așezat, care reţine apa necesară răsăririi mai timpurii a plantelor, comparativ cu culturile semănate în teren arat in condiţii nefavorabile, cu un grad ridicat de bulgari și o neuniformitate accentuată a patului germinativ.

Rezultatele experimentale privind producţiile medii de grâu și orz obţinute în ultimii 20 de ani în cultura neirigată și în condiţii de irigare, prezentate în graficele 1 si 2, evidenţiază diferenţe nesemnficative de producţie între lucrarea clasică a solului și lucrările reduse (cizel, disc) sau semanatul direct, rezultând importante avantaje prin reducerea consumului de motorina și a timpului de efectuare a lucrării.

Nu se recomandă să fie amplasat grâul după culturi care lasă solul sărac în apă și elemente nutritive, cum ar fi sorgul, iarba de Sudan, meiul (unele dintre acestea recoltându-se și destul de târziu). Totodată, este contraindicat semănatul grâului după orz, din cauza bolilor și dăunătorilor comuni, nici după lucerna sau pajiști semănate, culturi care lăstăresc puternic după desfiinţare și care lasă solul uscat.

Monocultura de grâu este acceptată, de regulă, numai 2 ani și numai la culturile destinate consumului; în nici un caz nu se va amplasa grâul după grâu, pe suprafeţele destinate producerii de sămânţă sau pe terenurile infestate puternic cu boli. Trebuie menţionat că în toamnele foarte secetoase (frecvente în România), adesea este dificil de a evita cultivarea grâului după grâu, deoarece nu este posibilă pregătirea terenului după premergătoarele destinate iniţial.

Cultivarea repetată a grâului după grâu are o serie de efecte negative: îmburuienarea terenului cu buruieni; înmulţirea bolilor și a dăunătorilor; acumularea unei flore rizosferice cu efect dăunător.

Surse informative:

www.informatii-agrorurale.ro si www.agricultor.ro

Foto

Graul

Vizualizari: 1710 - Data: 09-11-2016 13:08:51