Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Cultivarea porumbului- rotaţia culturii


Porumbul (Zea mays L.) este una din cele mai importante plante de cultură. El are largi întrebuinţări în alimentaţia oamenilor, în furajarea animalelor, în industrie și ca produs pentru activităţi de export. Din aceste motive, porumbul ocupă mai mult de o treime din suprafaţa arabilă a ţării.

Porumbul are multiple particularităţi fitotehnice și biologice deosebite: rezistă bine la secetă și căldură; are puţine boli și puţini dăunători; se poate cultiva pe terenuri foarte diferite și în condiţii climatice diferite; suportă monocultura; fiind o plantă prășitoare, lasă terenul curat de buruieni; constituie o bună premergătoare pentru foarte multe plante; valorifică foarte bine îngrășămintele organice și minerale; reacţionează foarte puternic la aplicarea irigării; poate fi semănat și pentru nutreţ și chiar pentru cultura a doua; are coeficient de înmulţire foarte mare; prin însușirea sa de plantă unisexuat-monoică permite obţinerea comodă a hibrizilor foarte productivi și adaptaţi zonelor de cultivare etc.

Porumbul are cerinţe mai scăzute faţă de plantă premergătoare deoarece el valorifică și straturile mai profunde ale solului, este mai rezistent la secetă, reacţionează mai bine la fertilizarea cu îngrășăminte faţă de alte plante și valorifică mai bine rezervele rămase de la planta premergătoare.

Monocultura la porumb este des întâlnită, dacă dorim să avem producţii constant în fiecare an atunci trebuie să se aplice îngrășăminte minerale și organice.

Este dovedit faptul că acolo unde se cultivă mulţi ani producţia de porumb scade, iar dacă anul următor vom semăna porumbul după altă plantă producţia realizată va fi simţitor mai mare.

Cele mai bune premergătoare pentru cultura de porumb s-au dovedit a fi culturile care eliberează terenul de timpuriu (plantele leguminoase: mazărea, fasolea, soia, borceagurile, trifoiul, lucerna etc.), dând posibilitatea executării lucrărilor solului din timpul verii. Sunt indicate ca bune premergătoare și culturile târzii (cartoful, sfecla de zahăr etc.), dacă au fost bine gunoite și se execută corect lucrările solului. Deoarece grâul și porumbul ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa arabilă a ţării, cea mai răspândită este rotaţia grâu-porumb. Această rotaţie prezintă neajunsul că poate duce la îmburuienarea solului și există posibilitatea apariţiei unor boli comune (fuzarioza) sau a unor dăunători comuni (sfredelitorul, gărgăriţa frunzelor etc.). Pentru aceasta, se recomandă întrerupera periodică a rotaţiei grâu-porumb și intercalarea, după 3-4 rotaţii, a altor culturi (mazărea, soia, floarea-soarelui, sfecla de zahăr etc.).


Surse informative:
www.agrimedia.ro

Foto

Porumb

Vizualizari: 1713 - Data: 09-11-2016 13:13:45