Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Leușteanul (Levisticum officinale Koch)


Leușteanul este o plantă aromatică de origine mediteraneană. Toate parţile plantei sunt comestibile și se poate folosi ca legumă sau condiment în mâncare sau ca plantă medicinală.

Leușteanu este o legumă perenă. Planta este robustă, lucitoare și atinge inălţimea de 1 - 2,5 m. Toate părţile plantei prezintă o aromă specifică. Subteran, prezintă un rizom gros (uneori ramificat) ce se prelungește cu o rădăcină pivotantă. Florile sunt de culoarea galbenă - deschis, dispuse in umbele. Înflorește în perioada iunie - august.

Specia are pretenţii reduse faţă de factorii de vegetaţie, crește și se dezvoltă bine la temperatura de 10 - 12°C. Este rezistentă la temperaturile scăzute de peste iarna. Suportă semiumbrirea.

Rădăcinile sunt bine dezvoltate, fapt pentru care specia este relativ rezistentă la secetă. Cerinţe mai mari pentru apă are doar în primul an de viaţa, la începutul perioadei de vegetaţie. Are pretenţii modeste faţă de sol, indicate ca fiind cele mai bune sunt solurile mijlocii spre ușoare (luto-nisipoase sau nisipo lutoase). Ca poziţie preferă mai mult locurile umbrite.

Se recomandă ca bune premergatoare leguminoasele. Terenul pe care se va cultiva leușteanul trebuie lucrat grădinarește. Semănatul se poate face toamna, dar si primavara, în luna martie. Cultura se poate infiinţa pe teren modelat (in brazde inalţate), dar și pe teren nemodelat. Adâncimea de semănat este 1 - 1,5 cm. Pentru reușita culturii, foarte important este o bună pregătire a solului și un teren lipsit de buruieni.

Lucrările de întreţinere se referă la răritul culturii, conform schemei de înfiinţare a culturii, irigare, dar și la prășitul manual și mecanic pe suprafeţe mari. Pentru suprafeţe reduse, grădinarii obișnuiesc să producă mai întâi răsad în răsadnite reci. Plantarea răsădurilor se poate face atât toamna, cât și primăvara. Leușteanul se înmultește și prin despărtirea tufelor, cu plantare primavara, devreme.

Frunzele se recoltează, începând din primul an, iar fructele și rădăcinile numai în anul al doilea de cultură. Dupa fiecare recoltare, frunzele trebuie să fie transportate cât mai repede la umbra, în soproane sau în încăperi, în vederea condiţionarii. Fructele se recoltează din anul al doilea de cultură, când au căpătat o culoare cafenie.

Foto

Leustean

Vizualizari: 1673 - Data: 09-11-2016 14:06:03