Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Canepa (Cannabis sativa L)


Canepa - originara din Asia a patruns in Europa odata cu primele comunitati neolitice venite din aceasta parte a lumii. Ea a fost folosita ca si inul si de geto-daci asa cum o atesta scrierile unor autori antici.

Canepa se cultiva pe o mica portiune de teren in apropierea fiecarei gospodarii. Dupa recoltat, uscat, topit, melitat si daracit rezulta fire de calitati diferite. Din canepa culeasa vara se obtin firele mai fine intrebuintate la tesutul panzei subtiri pentru camasi femeiesti si barbatesti. Din canepa de toamna se torc firele mai groase folosite ca urzeala la zavelci, valnice, braie sau alte tesaturi de acest fel. Resturile ramase de la ambele categorii de canepa, din care se torc fire de calitate inferioara nu se utilizeaza la confectionarea pieslor de port ci la alte tesaturi mai groase; panza de saci, fete de saltea, etc.

Continutul de fibre în tulpini este influentat de soi, conditiile tehnologice si pedoclimatice. Fibrele au o serie de însusiri deosebit de valoroase la rezistenta (la tractiune, torsiune, frecare, putrezire), extensibilitate (elastica si plastica), capacitate de filare, lungime mai mare decât fibrele de sisal, iuta, manila sau bumbac, care le fac utilizabile într-o serie de domenii: în industria textila, în industria manufacturiera, în industria automobilelor.
Semintele de cânepa contin: 36% ulei, 28% proteine, 14-27% extractive neazotate, 17,8-26,3% celuloza si 2,5-6,8% cenusa. Datorita acestei compozitii, semintele de cânepa pot fi utilizate pentru extragerea de ulei folosit direct în alimentatie si la fabricarea margarinei.
Samânta se utilizeaza pe scara larga, direct sau în furaje concentrate, în hrana pasarilor (în special în hrana unor pasari exotice: papagali, canari, pauni, etc.).

Uleiul nerafinat se utilizeaza pentru obtinerea lacurilor, vopselelor, linoleumului, sapunului si a pânzelor ceruite.

Turtele ramase de la extragerea uleiului se utilizeaza singure sau în nutreturi concentrate pentru hrana pasarilor, viteilor, cailor, oilor, pestilor, etc. 600 g turte de cânepa echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1000 g boabe de cereale. În hrana vacilor gestante, turtele de cânepa trebuie folosite cu restrictie, deoarece provoaca avorturi.
Lemnul de cânepa reprezinta cca 55% din greutatea tulpinii si contine peste 50% celuloza. Puzderia rezultata de la extragerea fibrelor sau planta întreaga, se utilizeaza pentru obtinerea de: hârtie, placi aglomerate , fonoizolatoare, pentru industria mobilei, matase artificiala, puf pentru izolare fonica între placile de rigips.

Pleava rezultata în culturile pentru samânta este un îngrasamânt deosebit de valoros: 10 t pleava de cânepa echivaleaza cu 40 t gunoi de grajd.

Frunzele si inflorescentele se utilizeaza în medicina.

Foto

Canepa

Vizualizari: 1731 - Data: 09-11-2016 14:58:06