Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Anason - Proprietăţi

ANASONUL (Pimpinella anisum), fam. Apiaceae (Umbeliferae); numit și: anis, bădean.

Anason - Aria de răspândire:

Originea anasonului se consideră a fi estul regiunii mediteraneene, unde a fost găsit spontan pe o insulă din Marea Egee. La noi se cultivă ca plantă medicinală și aromatică în câmpiile Bărăganului, Burnazului, Olteniei și Timișului.

Anason - Descrierea botanică a plantei:

Plantă anuală, care formează în sol o rădăcină pivotantă, subţire si slab dezvoltată, albicioasă. Tulpina este ierboasă, cilindrică, striată, înaltă de 50-70 cm și ramificată în partea superioară. Frunzele sunt de mai multe tipuri în funcţie de diferitele zone ale tulpinii. Astfel, frunzele de la bază sunt întregi, ovate si cu marginea dinţată cele de pe partea inferioară a tulpinei sunt formate din 3-5 lobi sau sectate, dinţate pe margini; în partea superioară a tulpinei, frunzele sunt 2-3 penat-sectate, cu foliole lanceolate, iar ultimele frunze din vârful tulpinei sunt tripenat sectate, întregi sau trilobate. lnflorescenţa este o umbelă compusă din 7-1 5 umbelule, fiecare din acestea fiind formate din câte 5-15 flori. Florile sunt albe, mici, lipsite de caliciu, corola formată din cinci petale ciliate. Fructul este o diachenă ovoidă formată din două mericarpe greu separable, având 3-5mm lungime si 2-3 mm lăţime, la partea superioară prezintă resturile celor două stile. Înflorește în perioada iunie—august.

Anason - Descrierea materiei prime (a părţii folosită de la fiecare plantă):

Se folosesc fructele - Fructus anisi- care se recoltează la maturitate. Recoltate la epoca optimă au culoarea cenusie sau galben-cenusiu, au un miros plăcut aromat, specific, iar gustul este aromat dulceag și puţin arzător. În secţiune transversală cele două mericarpe unite au un aspect reniform, iar la exterior prezintă 5 coaste proeminente. Fructele de anason pot fi confundate cu fructele de cucută (Conium rnaculatum)care sunt toxice. Deosebirea constă în aspectul mericarpelor care la cucută sunt de obicei separate, au coaste ondulate, iar fructele nu au miros caracteristic de anason.

Compoziţia chimică:

Fructele conţin ulei volatil 2-5%, ulei gras 15-20%, albuminoide, proteine și mucilagii. Componentul principal al uleiului volatil este anetolul, care, formează 80-90%, din total. Uleiul volatil - Oleum Anisi— se obţine prin distilarea fructelor zdrobite si este un lichior incolor, slab gălbui, cu miros caracteristic fructelor.

Sursa: Sănătatea Carpaţilor (Farmacia din cămară) de dr. ing. Emil Păun

Vizualizari: 3008 - Data: 23-01-2017 20:34:35