Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Anason: Tehnologia de cultivare

Anason: Tehnologia de cultivare

Se înmulţește prin seminţe (fructe); Pentru a da recolte bune trebuie să se ţină seama de faptul că este o specie sensibilă la condiiile climatice. Se cultivă cu succes în zonele cu climă caldă și cu suficientă umiditate în sol. Având un sistem radicular slab dezvoltat preferă soluri bogate în humus și calciu, bine structurate și afânate. Are o creștere lentă în prima parte a perioadei de vegetaţie și de aceea se va semăna după specii, cultivate pentru masă verde sau prășitoare care lasă terenul curat de buruieni și bogat în substanţe hrănitoare.

În general reacţionează foarte bine la acţiunea îngrășămintelor minerale, în special la cele pe bază de azot. Dozele recomandale sunt de 50-70 kg/ha fosfor substanţă activă și 70-80 kg/ha azot substanţă activă. Încă din toamnă, după eliberarea terenului de resturile plantei premergătoare se efectuează arătura de bază realizată cât mai uniform și nivelat, la adâncimea optimă de 22-25 cm. În cazul ogoarelor timpurii până la venirea iernii trebuie distruse toate buruienile apărute pentru a nu forma seminţe, prin discuiri repetate cu polidiscul și cu bara nivelatoare dar fără grape. Primăvara timpuriu,imediat ce terenul se zvântă și permite folosirea mașinilor,se va trece la pregătirea patului germinativ, de calitatea acestuia depinzând, de cele mai multe ori, reușita culturii. Pregătirea patului germinativ se realizează cu combinatorul, în cazul unor ogoare perfecte sau cu ajutorul polidiscului în agregat cu bara nivelatoare, în cazul unor ogoare bolovănoase. Semănatul propriu-zis se realizează cu ajutorul semănătorilor SUP-21 (29) echipate cu distribuitoare speciale pentru a putea împrăștia în mod uniform o cantitate mică de seminţe la hectar. Epoca optimă de semănat este primăvara cât mai timpuriu, în prima urgenţă, pentru a folosi cât mai bine umiditatea din sol de care seminţele au mare nevoie pentru a germina. La un hectar sunt necesare 12 kg sămânţă de calitate, cantitate ce trebuie sporită în cazul unor terenuri slab pregătite sau a unor întârzieri nejustificate. Distanţa între rânduri va fi de 50 cm pentru terenurile îmburuienate și de 25 cm între rânduri pe terenurile curate de buruieni.
Adâncimea de semănat, în toate cazurile, va fi de 2-3 cm. Reușita culturii depinde, în continuare de lucrările de întreţinere din timpul perioadei de vegetaţie.

Pentru combaterea chimică a buruienilor se recomandă folosirea erbicidului Afalon, administrat imediat după semănat. Doza optimă este de 2 kg la hectar. Combaterea costreiului și a altor buruieni monocotiledonate se realizează cu erbicidele Fusilade sau Furore în doză de 2 l/ha aplicate atunci când acestea au 4-6 frunze. lerbicidul se diluează în 250-300 l apă/ha și se stropește cu ajutorul mașinii MET-1200 sau cu echipamentul pentru stropit EEP-600. Pe terenurile cu buruieni perene, acestea se vor combate prin prașile manuale sau prin plivit. Este atacat de numeroase boli și singura măsură de prevenire și combatere a acestora constând în următoarele: folosirea de seminţe sănătoase, respectarea unei rotaţii judicioase a culturilor și măsuri de igienă culturală.


Sursa: Sănătatea Carpaţilor (Farmacia din cămară) de dr. ing. Emil Păun

Vizualizari: 3115 - Data: 23-01-2017 22:24:45