Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Cimbrișor: Proprietăţi

Cimbrișor (Thymus serpyllum), fam. Lamiaceae (Labiatae), numit și: sărpunel, schinduf, timian sau timișor.

Cimbrișor: Aria de răspândire

Specie euroasiatică,: frecventă la noi pe locuri însorite, nu este pretenţios la condiţiile de sol, vegetând pe soluri sărace, nisipoase, bogate în calciu, cu umiditate moderată. Se întâlnește în toate zonele de deal și munte din ţară.

Cimbrișor: Descrierea botanica a plantei

Semiarbust peren cu sistem radicular format din rădăcină principală verticală și foarte multe rădăcini adventive. Tulpinile sunt târâtoare, lignificate la bază, înalte de 2O-3Ocm, cu patru muchii prevăzute cu peri fini. Din nodurile tulpinii pornesc numeroase rădăcini. Frunzele sunt ovate, opuse cu punctuaţii pe suprafaţă, ceea ce reprezintă glandele oleifere. Florile sunt grupate în pseudoverticile globuloase așezate la subsuoara frunzelor; cu caliciu 5 dinţat, ciliat și roșietic; corolă bilabiată, roz-violacee. Fructele sunt nucule foarte mici, așezate câte 4 în caliciu persistent. Înflorește în perioada mai septembrie.

Cimbrișor: Descrierea materiei prime

Se recoltează iarba - Herba Serphylli - formată din întreaga masă vegetativă fără-porţiuni lignificate. Iarba prezintă un miros foarte plăcut caracteristic, pătrunzător, cu gust puternic aromat.

Sursa: Sănătatea Carpaţilor (Farmacia din cămară) de dr. ing. Emil Păun

Vizualizari: 3017 - Data: 24-01-2017 15:18:05