Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Cimbrișor: Tehnologia de cultivarea a plantei

Cimbrișor: Tehnologia de cultivarea a plantei

Masa vegetativă conţine ulei volatil în proporţie de 0,2-1,2%, variaţia foarte mare a conţinutului de ulei volatil fiind puternic influenţată, de specie, provenienţă și de condiţiile pedoclimatice. Uleiul volatil - Oleum Serpylli - conţine mult cimol, 1-5%, timol, carvacrol în unele provenienţe până la 70%, borneol, pinen,cariofilen, mircen, acidul oleanolic, materii tanante 4-8% etc.


Cimbrișor: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime


Se recoltează planta întreagă fără părţi lignificate și fără a fi smulsă folosind cuţite sau seceri foarte bine ascuţite; Recoltarea se face la începutul înfloritului, după ce s-a ridicat roua. După recoltare, iarba va fi curăţată de părţile lignificate. Deși există mai multe specii spontane, ele pot fi greu identificate acestea recoltându-se sub aceeași denumire. Uscarea se face în straturi subţiri așezate la umbră sau în spaţii bine aerisite și curate sau în uscătoare artificiale la temperatura maximă de 35C. Manipularea masei vegetative supusă procesului de deshidratare trebuie făcută cu mare atenţie pentru a se evita scuturarea frunzelor și florilor. Randament = 3-4:1.

Sursa: Sănătatea Carpaţilor (Farmacia din cămară) de dr. ing. Emil Păun

Vizualizari: 2956 - Data: 24-01-2017 15:23:10