Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Pătlagina: Tehnologia de cultivarea a plantei

Pătlagina: Tehnologia de cultivarea a plantei


Pătlagina se cultivă în afara asolamentului și trebuie să urmeze după plante care să lase terenul curat de buruieni (plante prășitoare gunoite: cartoful, sfecla, cereale păioase timpurii, borceagurile și leguminoasele pentru boabe). Reacţionează foarte bine la aplicarea îngrășămintelor chimice în doze de 40-50 kg/ha substanţă activă, din azot, fosfor, potasiu. Arătura sub care trebuie să încorporăm îngrășămintele cu fosfor și potasiu sau cele naturale (20-25 t/ha gunoi de grajd fermentat), se execută cu plug în agregat cu grapa stelată la adâncimea de 22-25 cm. Patul germinativ se pregătește cu polidiscul în agregat cu bara nivelatoare și agregatul de grape cu colţi reglabili sau cu combinatorul. Se înmulţește prin seminţe care trebuie semănate sub iarnă sau în terestrele iernii. În ambele cazuri solul trebuie tăvălugit înaintea semănatului, folosind tăvălugul inelar. Se seamănă cu orice tip de semănătoare pentru cereale folosind 5-6 kg seminţe la hectar.

Distanţa între rânduri este de 50 cm, iar adâncimea de încorporare de 1,5 cm. Fiind o specie foarte sensibilă la îmburuienare, se recomandă întreţinerea culturilor prin prașile și pliviri repetate. Pentru a avea un produs curat este bine să recoltaţi din flora spontană câteva seminţe pe care să le semănaţi în curtea proprie.


Sursa: Sănătatea Carpaţilor (Farmacia din cămară) de dr. ing. Emil Păun

Vizualizari: 3004 - Data: 24-01-2017 18:20:09