Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Pătlagina: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime

Pătlagina: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime

Frunzele se recoltează atunci când au 12-15 cm lungime. În cultura mare această operaţie se poate executa cu cositori mecanice reglate în așa tel încât înălţimea de tăiere să fie cât mai mică. Frunzele recoltate, nu se presează, vor fi rapid curăţate de impurităţi și supuse uscării. Uscarea se va face in orice spaţiu unde temperatura este ridicată (poduri de case și alte construcţii acoperite cu tablă) sau în uscătoare cu aer cald la 40-50C. Uscarea, într-un timp îndelungat. va duce la brunificarea frunzelor. Randament = 6-9:1. La hectar se pot obţine 100-120 q frunze proaspete.

Pătlagina: Utilizarea produsului

Produsul are acţiune emolientă, expectorantă, cicatrizantă, antihemoragică, hipocolesterolemiantă, antiseptică și altele. De aceea este recomandat în tratamentul bronșitei cronice, tusei de diferite etiologii, astmului, ulcerului gastric, hemoragiilor, inflamaţiilor, aterosclerozei, hipertensiunii, conjunctivitei, blefaritei și altele. Intern se folosește infuzia preparată din o linguriţă frunză mărunţită la o cană de apă și se beau două căni zilnic. În tratamentul ulcerului gastric se recomandă a se lua de 3 ori pe zi câte 0,5 g pulbere din frunze după mesele principale.

Sursa: Sănătatea Carpaţilor (Farmacia din cămară) de dr. ing. Emil Păun

Vizualizari: 3015 - Data: 24-01-2017 18:22:13