Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale
Pătlagina: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime

Frunzele se recoltează atunci când au 12-15 cm lungime. În cultura mare această operaţie se poate executa cu cositori mecanice reglate în așa tel încât înălţimea de tăiere să fie cât mai mică. Frunzele recoltate, nu se presează, vor fi rapid curăţate de impurităţi și supuse uscării. Uscarea se va face in orice spaţiu unde temperatura este ridicată (poduri de case și alte construcţii acoperite cu tablă) sau în uscătoare cu aer cald la 40-50C. Uscarea, într-un timp îndelungat. va duce la brunificarea frunzelor. Randament = 6-9:1. La hectar se pot obţine 100-120 q frunze proaspete.

Pătlagina: Utilizarea produsului
Citeste mai mult...

Vizualizari: 2141 - Data: 24-01-2017 18:22:13
Pătlagina: Tehnologia de cultivarea a plantei


Pătlagina se cultivă în afara asolamentului și trebuie să urmeze după plante care să lase terenul curat de buruieni (plante prășitoare gunoite: cartoful, sfecla, cereale păioase timpurii, borceagurile și leguminoasele pentru boabe). Reacţionează foarte bine la aplicarea îngrășămintelor chimice în doze de 40-50 kg/ha substanţă activă, din azot, fosfor, potasiu. Arătura sub care trebuie să încorporăm îngrășămintele cu fosfor și potasiu sau cele naturale (20-25 t/ha gunoi de grajd fermentat), se execută cu plug în agregat cu grapa stelată la adâncimea de 22-25 cm. Patul germinativ se pregătește cu polidiscul în agregat cu bara nivelatoare și agre Citeste mai mult...

Vizualizari: 2124 - Data: 24-01-2017 18:20:09
Pătlagina (Plantago lanceolata), fam. Plantaginaceae, numită și: iarba tăieturii, limba oii, limbariţă, minciună.

Pătlagina: Aria de răspândire

Este o specie de origine euroasiatică, dar răspândită actuaimente în flora spontană dn toate continentele. În ţara noastră crește spontan în toate zonele, de la șes și până în zona montană. Cu toată această mare răspândire, dat fiind folosirea pe scară larga a ierbicidelor, s-a impus preluarea în cultură a acestei specii.

Pătlagina: Descrierea botanică a plantei

Specie ierboasă, perenă care formează în sol un rizom scurt și gros pe care se dispune în rozetă 10-20 frunze lanceolate. Frunzele su Citeste mai mult...

Vizualizari: 2145 - Data: 24-01-2017 18:16:38
Cimbrișor: Utilizarea produsului

Compoziţia chimică complexă a uleiului volatil conferă, acestei specii proprietăţi expectorante calmând spasmele căilor respiratorii fiind utilizat în tratamentul tusei convulsive, bronșitei, răgușelii și tusei astmatice. De asemenea are acţiune antiseptică și antihelmintică. Pregătirea ceaiului pentru uz intern se realizează din 1-2 linguriţe la o ceașcă cu apă clocotită. Extern se utilizează ca băi aromatice în liniștirea sistemului nervos și în reducerea durerilor provocate de reumatism și gută. Tenurile grase se tratează timp de 15-20 minute, cu infuzie pregătită din 20 g plantă la 1/2 litru apă. Tototdată compresele cu infuzie concentrată sunt utilizate în tratamentul unor Citeste mai mult...

Vizualizari: 2071 - Data: 24-01-2017 15:33:01
Cimbrișor: Tehnologia de cultivarea a plantei

Masa vegetativă conţine ulei volatil în proporţie de 0,2-1,2%, variaţia foarte mare a conţinutului de ulei volatil fiind puternic influenţată, de specie, provenienţă și de condiţiile pedoclimatice. Uleiul volatil - Oleum Serpylli - conţine mult cimol, 1-5%, timol, carvacrol în unele provenienţe până la 70%, borneol, pinen,cariofilen, mircen, acidul oleanolic, materii tanante 4-8% etc.


Cimbrișor: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime


Se recoltează planta întreagă fără părţi lignificate și fără a fi smulsă folosind cuţite sau seceri foarte bine ascuţite; Recoltarea se face la începutul înfloritului, după ce s- Citeste mai mult...

Vizualizari: 2087 - Data: 24-01-2017 15:23:10
Cimbrișor (Thymus serpyllum), fam. Lamiaceae (Labiatae), numit și: sărpunel, schinduf, timian sau timișor.

Cimbrișor: Aria de răspândire

Specie euroasiatică,: frecventă la noi pe locuri însorite, nu este pretenţios la condiţiile de sol, vegetând pe soluri sărace, nisipoase, bogate în calciu, cu umiditate moderată. Se întâlnește în toate zonele de deal și munte din ţară.

Cimbrișor: Descrierea botanica a plantei

Semiarbust peren cu sistem radicular format din rădăcină principală verticală și foarte multe rădăcini adventive. Tulpinile sunt târâtoare, lignificate la bază, înalte de 2O-3Ocm, cu patru muchii prevăzute cu peri fini. Din nodurile tulp Citeste mai mult...

Vizualizari: 2146 - Data: 24-01-2017 15:18:05
Fructele și uleiul volatil pe care îl conţin stimulează apetitul și prezintă proprietăţi spasmolitice, mărind secreţia epiteliului căilor respiratorii, fiind indicat în tratamentul bronșitelor. De asemenea uleiul volatil, sporește secreţia intestinală și pancreatică, ușurând digestia. Ceaiul din fructe este un bun galactogog, sporind cantitate de lapte la femeile care alăptează; carminativ, eliminând gazele stomacale la sugari și copii, calmează colicile intestinale și stomacale. Infuzia preparată din 10g fructe la 100 ml apă înlesnește eliminarea viermilor intestinali. Opărind 5-6 fructe în 150 ml apă se realizează un bun ceai pentru sugari. Ceaiul pentru adulţi se prepară folosind o jumătate linguriţă fructe la 250 ml a Citeste mai mult...

Vizualizari: 2074 - Data: 23-01-2017 22:31:28
Fructele au o coacere eșalonată. Pentru evitarea pierderilor, prin scuturare, recoltatul manual se va face atunci când fructele au o culoare galben-cenușie în proporţie de 50%, iar în cazul recoltatului mecanizat, cu combina, atunci cînd fructele colorate în galben-cenușiu sunt în proporţie de 70-85%. La combină se vor face reglajele respective pentru a preveni zdrobirea fructelor, aruncarea acestora odătă cu paiele prin reglarea necorespunzătoare a vântului sau neetanșarea acesteia. În cazul recoltatului manual, snopii sau poloagele sunt treerate la staţionar, cu combina sau sunt bătute pe prelate cu ajutorul furcii. În toate cazurile imediat după strângere, fructele vor fi vânturate pentru a se îndepăr Citeste mai mult...

Vizualizari: 2126 - Data: 23-01-2017 22:29:13
Anason: Tehnologia de cultivare

Se înmulţește prin seminţe (fructe); Pentru a da recolte bune trebuie să se ţină seama de faptul că este o specie sensibilă la condiiile climatice. Se cultivă cu succes în zonele cu climă caldă și cu suficientă umiditate în sol. Având un sistem radicular slab dezvoltat preferă soluri bogate în humus și calciu, bine structurate și afânate. Are o creștere lentă în prima parte a perioadei de vegetaţie și de aceea se va semăna după specii, cultivate pentru masă verde sau prășitoare care lasă terenul curat de buruieni și bogat în substanţe hrănitoare.

În general reacţionează foarte bine la acţiunea îngrășămintelor minerale, în special Citeste mai mult...

Vizualizari: 2193 - Data: 23-01-2017 22:24:45
ANASONUL (Pimpinella anisum), fam. Apiaceae (Umbeliferae); numit și: anis, bădean.

Anason - Aria de răspândire:

Originea anasonului se consideră a fi estul regiunii mediteraneene, unde a fost găsit spontan pe o insulă din Marea Egee. La noi se cultivă ca plantă medicinală și aromatică în câmpiile Bărăganului, Burnazului, Olteniei și Timișului.

Anason - Descrierea botanică a plantei:

Plantă anuală, care formează în sol o rădăcină pivotantă, subţire si slab dezvoltată, albicioasă. Tulpina este ierboasă, cilindrică, striată, înaltă de 50-70 cm și ramificată în partea superioară. Frunzele sunt de mai multe tipuri în funcţie de diferitele zone ale tulpinii Citeste mai mult...

Vizualizari: 2149 - Data: 23-01-2017 20:34:35
Canepa
Canepa - originara din Asia a patruns in Europa odata cu primele comunitati neolitice venite din aceasta parte a lumii. Ea a fost folosita ca si inul si de geto-daci asa cum o atesta scrierile unor autori antici.

Canepa se cultiva pe o mica portiune de teren in apropierea fiecarei gospodarii. Dupa recoltat, uscat, topit, melitat si daracit rezulta fire de calitati diferite. Din canepa culeasa vara se obtin firele mai fine intrebuintate la tesutul panzei subtiri pentru camasi femeiesti si barbatesti. Din canepa de toamna se torc firele mai groase folosite ca urzeala la zavelci, valnice, braie sau alte tesaturi de acest fel. Resturile ramase de la ambele categorii de canepa, din care se torc fire de calitate inferioara nu se utilizeaza la confectionarea pieslor de port ci la a Citeste mai mult...

Foto

Canepa

Vizualizari: 1216 - Data: 09-11-2016 14:58:06
Coada-calului
Coada-calului este o planta careia ii plac locurile argiloase si umede. Se mai numeste bradulet, bradisor, barba-ursului, coada-manzului, iarba-de-cositor, parul-porcului sau codaie.

Se foloseste planta intreaba, fara radacina-Herba Equiseti- care contine o saponina, equisetanine, compusi flavonici, ulei volatile, substante amare, acid silicic, saruri de potasiu, calciu, sodium, magneziu, etc.

Datorita compozitiei sale chimice complexe, coada-calului are multe intrebuintari in medicina. Continutul insemnat de acid silicic si saruri minerale ii da proprietati remineralizante, lucru pentru care ceaiul din aceasta planta se recomanda convalescentilor si anemicilor, sau sub forma de pulbere, 1-2g pe zi. Continand ulei volatile, care-i imprima o actiune antimicrobi Citeste mai mult...

Foto

Coada-calului

Vizualizari: 1338 - Data: 09-11-2016 14:09:59
Leustean
Leușteanul este o plantă aromatică de origine mediteraneană. Toate parţile plantei sunt comestibile și se poate folosi ca legumă sau condiment în mâncare sau ca plantă medicinală.

Leușteanu este o legumă perenă. Planta este robustă, lucitoare și atinge inălţimea de 1 - 2,5 m. Toate părţile plantei prezintă o aromă specifică. Subteran, prezintă un rizom gros (uneori ramificat) ce se prelungește cu o rădăcină pivotantă. Florile sunt de culoarea galbenă - deschis, dispuse in umbele. Înflorește în perioada iunie - august.

Specia are pretenţii reduse faţă de factorii de vegetaţie, crește și se dezvoltă bine la temperatura de 10 - 12°C. Este rezistentă la temperaturile scăzute de peste iarna. Suport Citeste mai mult...

Foto

Leustean

Vizualizari: 1162 - Data: 09-11-2016 14:06:03
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Busuiocul, "cea mai veche plantă", este una dintre cele mai versatile, aromate si apreciate plante atât in bucătărie dar și în medicina naturistă.

Înrudită cu menta și alte plante din familia Lamiaceae, planta de busuioc este foarte bogată în nutrienţi. Busuiocul proaspăt conţine o multitudine de vitamine, minerale și alţi nutrienţi necesari corpului uman pentru o bună funcţionare.

Efectele binefăcătoare ale busuiocului sunt nenumărate, fiind adesea folosit proaspă sau uscat în prepararea mâncărurilor, ceaiurilor sau infuziilor.

Busuiocul protejează sănătatea vaselor sanguine și ale arterelor. Consumul zilnic de busuioc ajută la prevenirea atacului de cord și previne atero Citeste mai mult...

Foto

Busuiocul (Ocimum basilicum)

Vizualizari: 1145 - Data: 09-11-2016 13:16:23
Porumb
Porumbul (Zea mays L.) este una din cele mai importante plante de cultură. El are largi întrebuinţări în alimentaţia oamenilor, în furajarea animalelor, în industrie și ca produs pentru activităţi de export. Din aceste motive, porumbul ocupă mai mult de o treime din suprafaţa arabilă a ţării.

Porumbul are multiple particularităţi fitotehnice și biologice deosebite: rezistă bine la secetă și căldură; are puţine boli și puţini dăunători; se poate cultiva pe terenuri foarte diferite și în condiţii climatice diferite; suportă monocultura; fiind o plantă prășitoare, lasă terenul curat de buruieni; constituie o bună premergătoare pentru foarte multe plante; valorifică foarte bine îngrășămintele organice și Citeste mai mult...

Foto

Porumb

Vizualizari: 1209 - Data: 09-11-2016 13:13:45
Graul
Amplasarea culturilor


Amplasarea graului de toamna în condiţiile structurii actuale a culturilor se realizează, de regulă, dupa premergătoare timpurii.

Grâul este pretenţios faţă de planta premergătoare deoarece trebuie semănat toamna, destul de devreme, astfel încât până la venirea frigului să răsară, să înfrăţească și să se călească pentru a rezista peste iarnă, în plus, planta de grâu are un sistem radicular destul de slab dezvoltat, cu putere mică de străbatere în profunzimea solului și de absorbţie a substanţelor nutritive din sol.

Din aceste motive, grâul de toamnă preferă premergătoarele cu recoltare timpurie, care lasă solul structurat, b Citeste mai mult...

Foto

Graul

Vizualizari: 1203 - Data: 09-11-2016 13:08:51
Golomat
În situatia actuala a agriculturii, când numarul de animale s-a înjumatatit si suprafata cu furaje a scazut dramatic, reabilitarea acestora este un obiectiv prioritar, îndeosebi pentru exploatatiile agricole mici care detin un numar redus de animale.

Producatorul agricol si în acelasi timp crescatorul de animale trebuie sa stie sa aleaga si sa cultive, pe mica lui parcela de pamânt, acele plante furajere strict necesare pentru hrana animalelor, care sunt adaptate si la conditiile locale de sol si clima.

Soiurile romanesti de plante furajere s-au dovedit a fi rezistente la ger, seceta, boli si daunatori, cu o productie ridicata de substanta uscata si seminte. In competite cu soiurile straine, soiurile romanesti si-au dovedit Citeste mai mult...

Foto

Golomat

Vizualizari: 2355 - Data: 09-11-2016 12:00:52
Graul-scurt istoric
Grâul este cea mai importantă plantă cultivată, cu mare pondere alimentară. Suprafeţele întinse pe care este semănat, precum și atenţia de care se bucură se datoresc: conţinutului ridicat al boabelor în hidraţi de carbon și proteine și raportului dintre aceste substanţe, corespunzător cerinţelor organismului uman.

Grâul este originar din Asia de sud-vest. Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost descoperite în Siria, Iordania, Turcia, Armenia și Irak, acum aproximativ 9000 de ani.

În ţara noastră, cultura grâului este cunoscută din timpuri străvechi. Cercetarile arheologice de la Cucuteni, judeţul Iași, arată că grâul se cultivă în neoliticu Citeste mai mult...

Foto

Graul-scurt istoric

Vizualizari: 1149 - Data: 09-11-2016 11:58:00